Misschien – en zeker als je van plan bent om je trouwdag in Franse sferen te vieren – heb je er al wel eens van gehoord: de croquembouche. Dit pièce montée is de Franse variant van de bruidstaart en verschijnt – als ik de traiteurs die ik heb gesproken moet geloven – met een hoop bombarie aan het eind van het bruiloftsdiner in Frankrijk. Maar hoe zit het nu precies met deze croquembouche; waar bestaat die uit en waar komt hij vandaan? Ik heb wat research gedaan; een klein lesje in patisserie en geschiedenis.
Croque-en-bouche
De naam croquembouche komt van ‘croque en bouche’, dat letterlijk betekent ‘knispert in de mond’ en verwijst naar de heerlijke, krokante bite van de taart. De croquembouche is een toren van met room gevulde soezen, meestal in de vorm van een kegel en versierd met bijvoorbeeld karamel, chocola en (eetbare) bloemetjes. Een van de traiteurs waar ik in Frankrijk mee heb gesproken, liet me foto’s zien van croquembouches in allerlei vormen en maten! Zo wordt in de regio van Carcassonne blijkbaar regelmatig gevraagd om een pièce montée in de vorm van de oude cité…
Marie-Antoine Carême, vader van de croquembouche
De bedenker van de croquembouche is een beroemde, Parijse chefkok en patissier, die leefde van 1784 tot 1833. Antonin Carême wordt ook wel ‘le roi des chefs et le chef des rois’ genoemd, oftewel ‘de koning van de chefkoks en de chefkok van de koningen’. Hij maakte prachtige, soms torenhoge pièces montées, geïnspireerd door tempels, piramides en oude ruïnes. De oorspronkelijke croquembouche zou hebben bestaan uit vruchten en gekonfijte kastanjes, wat in het begin van de 20e eeuw is vervangen door soezen. De taart zou voor het eerst geserveerd zijn bij prins Berthier. Een dessert met een vorstelijk tintje, dus!
Zelf proberen?
Wie zelf een poging wil wagen om zo’n heerlijke croquembouche te maken, kan het klassieke recept hier downloaden. Let op: het recept is natuurlijk wel in het Frans!
Laat je me weten of het gelukt is? Succes!