• Home
  • Landen
    • Frankrijk
    • Canada
    • Spanje
  • Mijn Bruiloft
  • Over mij
  • Contact
Buitenlandse Bruiloft

Franse bruidstaart: de croquembouche

28 augustus, 2016, In:  Frankrijk

Misschien  – en zeker als je van plan bent om je trouwdag in Franse sferen te vieren – heb je er al wel eens van gehoord: de croquembouche. Dit pièce montée is de Franse variant van de bruidstaart en verschijnt – als ik de traiteurs die ik heb gesproken moet geloven – met een hoop bombarie aan het eind van het bruiloftsdiner in Frankrijk. Maar hoe zit het nu precies met deze croquembouche; waar bestaat die uit en waar komt hij vandaan? Ik heb wat research gedaan; een klein lesje in patisserie en geschiedenis.

Croque-en-bouche

De naam croquembouche komt van ‘croque en bouche’, dat letterlijk betekent ‘knispert in de mond’ en verwijst naar de heerlijke, krokante bite van de taart. De croquembouche is een toren van met room gevulde soezen, meestal in de vorm van een kegel en versierd met bijvoorbeeld karamel, chocola en (eetbare) bloemetjes. Een van de traiteurs waar ik in Frankrijk mee heb gesproken, liet me foto’s zien van croquembouches in allerlei vormen en maten! Zo wordt in de regio van Carcassonne blijkbaar regelmatig gevraagd om een pièce montée in de vorm van de oude cité…

carcassonne cite

De oude cité van Carcassonne

Marie-Antoine Carême, vader van de croquembouche

De bedenker van de croquembouche is een beroemde, Parijse chefkok en patissier, die leefde van 1784 tot 1833. Antonin Carême wordt ook wel ‘le roi des chefs et le chef des rois’ genoemd, oftewel ‘de koning van de chefkoks en de chefkok van de koningen’. Hij maakte prachtige, soms torenhoge pièces montées, geïnspireerd door tempels, piramides en oude ruïnes. De oorspronkelijke croquembouche zou hebben bestaan uit vruchten en gekonfijte kastanjes, wat in het begin van de 20e eeuw is vervangen door soezen. De taart zou voor het eerst geserveerd zijn bij prins Berthier. Een dessert met een vorstelijk tintje, dus!

croquembouche

Croquembouche

Zelf proberen?

Wie zelf een poging wil wagen om zo’n heerlijke croquembouche te maken, kan het klassieke recept hier downloaden. Let op: het recept is natuurlijk wel in het Frans!
Laat je me weten of het gelukt is? Succes!

 

bruidstaarteten en drinkenFrankrijkTrouwen in Frankrijk

You Might Also Like
apr 22, 2017

Update: nog 3 maanden!

Mijn Bruiloft
Read More
aug 28, 2016

De eerste voorbereidingen sur place

Mijn Bruiloft
Read More

 

Hoi, ik ben Mariska

En ik trouw volgend jaar met Bennie. In Frankrijk!

Ik neem jullie in mijn blog graag mee in de voorbereidingen voor ons eigen huwelijk en duik daarnaast in de wereld van de buitenlandse bruiloften.

Categorieën

  • Canada
  • Frankrijk
  • Geen categorie
  • Mijn Bruiloft
  • Spanje
 

Volg Buitenlandse Bruiloft

2016 © Made by Buitenlandse Bruiloft